maandag 9 april 2012


Chinese Voedingsleer 5 - de 5 elementenleer
In het vorige artikel beschreven we de Natuurlijke Processen volgens het YinYang principe. Een andere manier om Natuurlijke Processen waar te nemen en te registreren is volgens de 5 Elementenleer.
Water-Hout-Vuur-Aarde-Metaal
Deze benamingen staat symbool voor trillingen of resonanties met gebeurtenissen in de natuur. Door een gebeurtenis ontstaat een trilling met een effect bijv. een hoge C in een stemgeluid kan een glas doen breken. Wie kent dit fenomeen niet ?
Allerlei gebeurtenissen en fenomenen hebben hun eigen trillingen. En de energie die daaruit voort komt heeft dus een gevolg of resultaat.
Waarmee resoneren deze Elementen dan ?
Belangrijk is om te beseffen dat het niet alleen gaat om vaste voorwerpen, materialen of stoffen.
Het gaat om materiele en immateriële zaken. We spreken of Fases, Cycli of Bewegingen.
Het woord Element is niet bedoeld als een solide, statisch gegeven maar staat voor Beweging en Verandering (Hsing).
Een kort overzichtje van enkele Resonanties van de 5 Elementen:
Hout
Vuur
Aarde
Metaal
Water
Seizoen
Klimaat
Kleur
Smaak
Orgaan
Emotie
Voorjaar
Wind
Groen
Zuur
Lever
Galblaas
Woede
Zomer
Hitte
Rood
Bitter
Hart
Dunne darm
Vreugde
Nazomer
Vocht
Geel
Zoet
Milt
Maag
Piekeren
Herfst
Droogte
Wit
Pikant
Longen
Dikke darm
Melancholie
Winter
Koude
Zwart
Zout
Nieren
Blaas
Angst
Ook de energetische werking van voeding, ons eten en drinken kun je indelen in de 5 Elementen. In de Chinese voedingsleer maakt men, onder meer, gebruik van de Kosmologische cyclus. In deze cyclus staat het Element Aarde centraal.
Kosmologische cyclus
Het spel der 5 Elementen: Kosmologische cyclus.
" Water is de origine van het leven en voedt het Hout
" Hout voedt Vuur
" Vuur (as) voedt de Aarde
" Aarde verhardt en Metaal ontstaat
" Metaal (vloeibaar) voedt het Water
Hoe vertaalt dit zich nu naar voeding ?
Zoals al eerder geschreven wordt in de Chinese Voedingsleer meer gekeken naar wat voeding met je doet NADAT je het hebt gegeten. Waar stroomt de energie van het betreffende levens-middel naar toe ! Met welk deel van het lichaam resoneert de energie van voeding. Welk deel van het lichaam wordt extra gevoed !
Zoals je ziet staat "Aarde" centraal. De Aarde is verbonden met onze Maag en Milt (zie schema hierboven). Ook in ons eigen lichaam is "Aarde", de Maag, in het midden, centraal geplaatst. Vanuit deze centrale vinden energiestromen hun weg. Het is belangrijk dat ons Midden, onze Aarde goed gevoed wordt. In onderstaand schema kun je zien welke voeding met "Aarde" resoneert en ons midden voedt. Het is belangrijk dat het grootste deel van onze voeding bestaat uit Aarde-producten. Al het andere is aanvullend. Je kunt voeding gebruiken om je te ondersteunen, om organen extra aandacht te geven. Je kunt stoeien met de smaken van de voeding. Ook kun je voeding van het seizoen in het betreffende seizoen meer eten. Kleurrijke voeding is een lust voor het lichaam.
Indeling voeding volgens de 5 Elementenleer
Water (Nieren, Blaas)
Granen;
haver, rijst
Groenten:
algen, zeewier, kombu, nori, wakame
Peulvruchten:
Alle boonsoorten
Kruiden / specerijen:
Agar-agar, miso, sojasaus, zout
Vlees / vis:
aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, kabeljauw, krab, langoest, zalm, tonijn, schol, mossel, zeekreeft, alle gerookte vissoorten, inktvis, kaviaar, oester, karper
Drinken: mineraalwater
Hout (Lever, Galblaas)
Granen:
gort, spelt, tarwe
Groenten:
augurk in het zuur, spruiten, zuurkool, mungboonspruiten, tomaat, veldzuring
Fruit:
aalbes, aardbeien, appel (zuur), blauwe bosbes, braambes, kruisbes, morel, sinaasappel, vossebes, ananas, citroen, kiwi, rabarber
Kruiden / specerijen:
azijn, peterselie
Vlees:
kip, eend
Drinken:
brooddrank, champagne, hibiscusthee, malvethee, melissethee, rozenbottelthee, vruchtensap, wit bier, witte wijn, kersensap
Zuivel:
yoghurt, dikke zure melk, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk, zure room, Zweedse melk
Vuur (Hart, Dunne Darm)
Granen:
boekweit, rogge
Groenten:
rode kool, veldsla, andijvie, artisjok, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardebloem, pastinaak, radacchio, rode biet
Fruit:
grapefruit, kweepeer, vlierbes
Kruiden / Specerijen:
bijvoet, cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano, papaver,  rozemarijn, tijm, Salie
Vlees:
geit, lam, schaap, alle gegrilde vleessoorten
Drinken:
bisschopwijn, bittere likeuren, cognac, graankoffie, koffie, rode wijn, bier, duizendbladthee, guinessbier, groene thee, paardebloemthee, pils, vermouth, vrouwenmantelthee
zwarte thee, kamillethee
Aarde (Maag, Milt)
Granen:
amarant, zoete rijst, sago, gierst, maïs, brood (met gist), gerst
Groenten:
 pompoen, venkel, alle koolsoorten, aardappel, erwt, raap, wortel, stamboon, stokboon, asperge, aubergine, avocado, bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, paprika, mangelwortel, schorseneer, selderij, spinazie, augurken (niet in zuur), sojabonen
Fruit:
abrikoos, krent, perzik, rozijn, zoete kers, dadel, druif, pruim, vijg, appel (zoet), honingmeloen, papaja, peer, banaan, kaki, mango, watermeloen
Noten / zaden:
pijnboompitten, pistache, walnoot, cashewnoot, zonnebloempit, hazelnoten, aardnoten, amandel, kokos, sesam, kastanje
Kruiden / specerijen:
kaneel, venkelzaadjes, amasake, karwij, vanille, saffraan, dragon, pijlwortelmeel
Sojaproducten: sojamelk, tofu, tempeh
Vlees / vis:
kalf, rund
Oliën:
Plantaardige oliën
Drinken:
venkelthee, honingwijn, likeur, likeurwijn, druivensap, maïshaarthee, moutbier, zoethoutthee, appelsap, groentesap
Zuivel:
kokosmelk, boter, ei, kaas, koeienmelk, room
Zoetmiddelen: amasake, esdoornsiroop, rijstsiroop, Stevia, honing, maïssiroop, marsepein, moutsiroop, rietsuiker
Metaal (Longen, Dikke Darm)
Granen;
haver, rijst
Groenten:
look, mierikswortel, ui (lang koken wordt zoet/aarde), sjalot, koolraap, radijs, rammenas
Kruiden / specerijen:
cayennepeper, chili, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, steranijs, tabasco,
(tuin-)kers, basilicum, bieslook, dille, geelwortel, gember, kardemon, knoflook, komijn, koriander, laurier, lavas, majoraan, mosterd
Vlees / vis:
gans, kalkoen, haas, fazant, hert, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn
Drinken:
jenever, whisky, wodka, yogithee, pepermuntthee, rijstewijn
Zuivel: gefermenteerde kaas, harde kaas, schimmelkaas
Scherp en Zoet zijn Yang, verwarmend van aard in relatie tot Zuur, Bitter en Zout. Deze zijn meer Yin, koelend (zie artikel Yin en Yang in voeding).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten