maandag 9 juni 2014

Je bent wat je eet, maar je moet meer worden wat je at


Gezondheidscentrum Matera: terug naar onze fundamentele voedingspatronen!

 

‘Je bent wat je eet, maar je

moet weer worden wat je at’

 

‘We zijn afgedwaald van de oergedachte en we krijgen steeds minder essentiële voedingsstoffen binnen. Dat is een probleem van deze tijd. Het is bijna niet meer mogelijk om gezond te eten, maar zo gezond mogelijk eten moet wel kunnen.’ Aan het woord is Gerard Verswijver van Gezondheidscentrum Matera met vestigingen in Raalte en Staphorst. Met zijn praktijk is hij een groot voorstander van het zogenaamde Paleo-dieet oftewel oervoeding voor de moderne mens. ‘Eén van mijn opleiders zei altijd: je bent wat je eet, maar je moet weer worden wat je at.’

 

Na bijna tien jaar is Matera in Raalte nog steeds op dezelfde plek (Hartkampweg 8) te vinden. Maar dat is samen met initiatiefnemer Verswijver zo ongeveer ook het enige dat niet is veranderd. In 2002 begon de Raaltenaar met pijnbestrijding, maar daar zijn in de afgelopen jaren diverse ‘takken van sport’ bij gekomen. Zoals onder andere de klassieke ooracupunctuur en therapieën voor gewichtsbeheersing en het stoppen met roken. Verder heeft hij zich verdiept in de zogenaamde orthomoleculaire geneeskunde. ‘Dit omvat een heel breed pakket, maar aan de basis staat wel een terugkeer naar bepaalde voedingspatronen. Daarmee zijn veel van de huidige welvaartsziekten te voorkomen.’

Voordat Verswijver met een cliënt aan de slag gaat, moeten er nog wel wat misverstanden uit de weg worden geruimd. Een mooi voorbeeld is het drinken van melk waarvan wordt gezegd dat we het moeten drinken omdat het zo goed is voor onze botten. ‘Dat is correct, maar melk bevat wel veel eiwitten en dat leidt bij veel mensen tot darmproblemen. We hebben het ook niet echt nodig, want je kunt de calcium ook heel goed uit groente halen. Kijk maar naar de dierenwereld. Je komt geen enkel zoogdier tegen dat na de zoogperiode nog melk drinkt. In het Paleo-dieet wordt bijvoorbeeld uitgegaan van de basis water, groente en fruit.’

De oorzaak van ziektes is volgens hem vaak te herleiden tot de verhouding van voedingsstoffen in het menselijk lichaam. ‘Je kunt vaststellen wat iemand mist in het voedingspatroon en vervolgens is na te gaan of daarmee een link is te leggen met het ziektebeeld. Is dat het geval, dan moet je zelf zorgen dat je de voedingsstoffen weer binnen krijgt. Tegenwoordig zijn we te gemakkelijk geworden en vragen we de huisarts al snel naar een medicijn, maar meestal is het gewoon met voeding op te lossen’, aldus Verswijver die vaak start met een bloedonderzoek. Maar ook wordt regelmatig een darmonderzoek uitgevoerd. ‘Dan wordt de ontlasting nagekeken door een gespecialiseerd lab. Daar komt vaak hele nuttige informatie uit. Zo kan het zijn dat iemand in zijn lichaam een enzym mist die juist zorgt voor de verwerking van koolhydraten. Met die informatie kun je het voedingspatroon aanpassen en zijn de klachten voorbij.’

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten