Pas geleden nog op RTL4 was er een programma over osteoporose. Aan het woord was een klassiek opgeleide diëtiste, die beweerde dat patiënten met osteoporose veel melk zouden moeten drinken. Daar schrok ik toch even van en ben gaan twitteren.
Van de eiwitbronnen is voor ons Nederlanders melk een zeer bekend product. We zijn er allemaal mee opgegroeid. De kreten "met melk meer mans, de witte motor, drie glazen melk per dag" staan ons allemaal in het geheugen gebrand. Maar waarom geniet het in de orthomoleculaire wereld geen voorkeur. Waarom wordt er gewaarschuwd voor het drinken van, in ieder geval, veel melk. Het is op zijn minst merkwaardig dat wij het enigste zoogdier zijn, dat na de zoogfase, nog melk drinkt. Nog merkwaardiger is dat Nederland een van de landen is met de hoogste melkconsumptie maar tevens ook een van de hoogste cijfers kent ten aanzien van osteoporose. Wat is er dan werkelijk aan de hand?
Na het 1-3e levensjaar vermindert de aanmaak van het verteringsenzym lactase, de zoogtijd is immers voorbij. Koemelk bevat veel lactose en is dus voor ons moeilijk te verteren door de verminderde aanwezigheid van het enzym lactase. Melk tast ons immuunsysteem aan omdat de eiwitten in te grote brokken in de darmen en in de bloedbaan komen met vaak ook allergie als gevolg.
Melk bevat caseïne, een aminozuur dat moeizaam te verteren is. Deze caseïne is rijk aan antigenen, die zorgen voor slijmvorming wat ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Doordat de caseïne in de darmwand blijft kleven, verhindert melk de resorptie van mineralen zoals calcium en het remt de opname van vitamine B12 (vermoeidheid). Ook remt het onder meer de opnamecapaciteit van vitamine D waardoor er risico ontstaat op oa. prostaatkanker.
Het enzym dat de caseïne verteert, heeft zink nodig als co-factor bij deze vertering. Indien er te weinig zink aanwezig is in het lichaam (witte vlekken op de nagels), wordt er een stof gemaakt die een melkverslaving tot gevolg heeft.
De verhouding calcium:magnesium (7:1) is ongunstig voor ons lichaam. Om de verhouding enigzins recht te trekken wordt er magnesium aan het lichaam (de botten) onttrokken en onvoldoende calcium opgenomen met osteoporose en allergie als gevolg.
Een onderzoek van prof. Frits Muskiet (RUG) toonde reeds een verband aan tussen veel melk drinken en osteoporose. Calcium halen we dus bij voorkeur uit groenten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten