maandag 9 juni 2014

Paleo of Oerdieet

Het Paleodieet omvat de voeding en de leefstijl van de oermens. Het is een leefstijl die ervoor kan zorgen dat je weer net zo gezond en fit wordt als een jager-verzamelaar terwijl de voordelen van het leven in de moderne tijd kunnen worden behouden, We gaan terug naar onze toekomst, een gezonde toekomst waarin we zelf, los van de voedingsindustrie, weer weten wat gezond is voor ons lijf. Dit gebaseerd op kennis uit het verleden en de technologische, wetenschappelijke kennis uit het heden (voedingsgenen). Het verhaal van het oerdieet is ook het verhaal van de mismatch tussen onze voedingsgenen, onze huidige levensstijl, de voedingsindustrie en de levensstijl van de oermens. Dit verhaal is ondermeer gebaseerd op de evolutiebiologie, evolutiegeneeskunde, genetica, epigenetica en de fysiologie van de mens. Toen in de dertiger jaren Weston Price zijn boek "Nutrition and Physical Degenaration" publiceerde, was hij een roepende in de woestijn. Vijftig jaar later kreeg hij bijval van Boyd Eaton, MD en Professor Dr. Loren Cordain. Loren Cordian schreef talrijke publicaties in 's werelds meest toonaangevende tijdschriften over het paleodieet, gebaseerd op mager vlees, vis, fruit, groente, zaden en noten. Bijzonder is zijn boek "The Paleo Diet" uit 2002. Dit is nog steeds een van de best verkopende dieetboeken in Amerika. Ook in Nederland heeft de Paleo-gedacht inmiddels veel aandacht gekregen door ondermeer de onderzoeken op voedingsgenen van Prof. Frits Muskiet en het promotiewerk op oervoeding van zijn oud-leerling Dr. Remko Kuipers."We eten teveel koolhydraten en gaan verkeerd om met vetten. We worden dik van teveel koolhydraten en niet van vet. Ons menu zou weer grotendeels gebaseerd moeten worden op groenten en fruit, aangevuld met vis en vlees. Ook verzadigd vet blijkt dan geen probleem meer, maar juist een zegen. Nederlandse voedingsdeskundigen willen nog steeds niet aan die boodschap, zegt Kuipers. Dat is kwalijk omdat ze geen bewijs hebben vóór vetreductie, terwijl er bergen bewijs zijn tégen koolhydraten.
Het Paleodieet is inmiddels geen hype meer, maar een voedingspatroon wat voor bijna iedereen een gunstige werking heeft. Je wordt fitter, gezonder en slanker en hebt veel minder te maken met de typische Westerse welvaartsziekten. Het lijkt in de praktijk zelfs in staat te zijn om diabetes,hoge bloeddruk, auto-immuunziekten en nog veel meer voedingsgerelateerde ziektebeelden te beinvloeden.
De basisbeginselen van paleo

  • Je kunt je genen werkelijk programmeren voor betere voeding door simpelweg een betere levensstijl aan te nemen. We hoeven slechts te kijken naar de evolutie en ons voedingspatroon van voor de landbouwperiode.
  • De hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten moeten we weer in overeenstemming brengen met de oermens. Een andere verhouding dan het Voedingscentrum ons aanbeveelt.
  • Vet wordt weer belangrijk als een eerstelijns brandstof. De koolhydraatrijke voeding, zoals brood, pasta, rijst, koek, geraffineerde suiker en frisdrank worden zoveel mogelijk geelimineerd uit ons voedingspatroon. We worden weer echte vetverbranders zoals we ooit bedoeld waren en in mindere mate kunnen we nog gebruik maken van de snelle energie, zoals koolhydraten (hersenen, immuunsysteem).
  • Bij sporten gaat het meer om de kwaliteit van je training dan om de kwantiteit. Uren sporten heeft dus geen zin. Het gaat om de juiste manier en intensiteit. Slechts 20% van dat wat we verbranden komt uit beweging. We moeten dus vetverbranders blijven.
  • Producten van na het landbouw tijdperk en zeker geindustrialiseerde voedingsmiddelen zijn nergens goed voor.Granen zijn nergens goed voor. De mens heeft miljoenen jaren zonder granen geleefd. Slechts oergranen kunnen we mondjesmaat toestaan. Geraffineerde suiker is onze grootste vijand. Sinds de opkomst van deze suikers is ons voedingspatroon een ziek patroon geworden.
Wat past er absoluut NIET in het Paleo dieet?
Suikers, granen, brood, melk, kaas en aardappelen, frietjes etc. Binnen het Paleo dieet neemt het gebruik van eiwitten toe en neemt het gebruikt van koolhydraten af.
Wat past er absoluut WEL in het Paleo dieet?
Binnen het Paleo dieet richten we ons op het eten van gezonde, vaak biologische producten. Vlees, vis, schelp- en schaaldieren, noten, honing, fruit, kokos, noten, zaden en paddestoelen.

Vlees:
Binnen het Paleo dieet kan vlees gewoon worden gegeten. Het liefst biologisch vlees. Eerlijk en gezond gevoede dieren, met voldoende bewegingsruimte. Het beste kan men kiezen voor kip of kalkoen (rijk aan eiwitten). Maar ook rundvlees, varkensvlees of lamsvlees is erg lekker en op een gezonde wijze te bereiden. Veel Turkse winkels kunnen je aan perfect lamsvlees en orgaanvlees helpen.
Vis
Vis is een zeer mooi maar vooral gezond product dat uitstekend binnen het Paleo dieet past. Rijk aan eiwitten. Vis levert namelijk veel waardevolle voedingstoffen: eiwitten van hoge kwaliteit, goede vetten, vitamines en mineralen. Vis, vooral vette vis, zoals makreel, haring, zalm, sardines zijn rijk aan Omega-3. Vermijd tilapia en pangasius, de zgn. kliko van de oceaan.
Schaal- en schelpdieren:
Mosselen, bepaalde soorten slakken, oesters, kreeften en garnalen zijn ook uitstekende voedingsmiddelen. Gezien het vaak arbeidsintensieve proces van vangen en ontschalen zijn het de wat duurdere producten.
Groenten
Alle groenten zijn uitstekend geschikt en passen binnen het Paleo dieet. Aardappels zou je wat meer moeten vermijden, deze vallen niet in het Paleo dieet. Met groenten kun je eindeloos variëren: bakken, koken, stomen maar ook als salade heerlijk.
Fruit
Fruit is een uitstekende bron van energie, vezels, vitamines, mineralen, enzymen en vele andere stoffen. Alle soorten fruit passen binnen dit dieet. Het aantal fruitstukken dat je eet, en ook de specifieke varianten, zou je af kunnen stemmen op je doel. Mensen met bloedsuikerproblemen dienen wat voorzichtig te zijn met bepaalde soorten fruit.
Noten en zaden
Rijk aan gezonde vetten en eiwitten zijn noten en zaden. Deze passen ook in het Paleo  dieet. Van sommige noten wordt meel gemaakt (amandelmeel bijvoorbeeld) en daarom kun je dit gebruiken in recepten om bijvoorbeeld om pizzabodems te maken.
Paddestoelen
Naast champignons, kastanjechampignons en oesterzwammen zijn er nog meer paddestoelen die prima in het Paleo dieet passen (Shiitake, Maitake). De champignon bevat nagenoeg geen calorieën en geen vet en zout. Daarintegen bevatten ze een hoog gehalte aan eiwit en voedingsvezels. Dit geeft eerder een ‘vol’ gevoel. De vitamines B2 en B3 helpen bovendien om meer energie uit je voeding te halen zodat je actief en met een goed humeur je gevecht tegen de overtollige kilo’s aan kunt gaan. Daardoor neemt de kans op succes toe.
Kokos
Kokos kennen we allemaal. Het is zeer smaakvol en past prima in het Paleo dieet. Kokosolie is zeer geschikt om mee te bakken en heeft een heerlijke smaak. Kokosmelk vormt een prima melkvervanger maar kan ook gebruikt worden als basis voor in saus ed. Het sap van de kokosnoot is een zeer mineraalrijke drank.
Kruiden en specerijen
Smaakvol eten binnen je dieet is erg belangrijk. Het moet immers vooral lekker zijn, anders houden we het niet vol. Kruiden (verse) hebben veel invloed op de smaak. Kruiden passen daarom binnen het Paleo dieet. Tijm, rozemarijn, munt, peterselie, oregano en basilicum zijn enkele voorbeelden van kruiden die erg smaakvol zijn. Denk ook aan curcumine en gember. Een goed dieet bevat een breed scala aan verse kruiden en specerijen. Zo maak je het Paleo dieet nooit saai.
Water
Water is gezond en lekker. Je kunt hierin kiezen uit kraanwater of bronwater. Water blijft de primaire drank uit de oertijd. Zelf vind ik kruidenthee prima passen in het hele patroon.
Overige dranken
Naast puur kokoswater blijven enkel de zelfgemaakte dranken nog als goede optie over. Denk bijvoorbeeld aan water met een klein beetje limoensap of limoenpartjes en een stukje gember en munt. Als dit een paar uur getrokken heeft, heb je een heerlijk verfrissende drank.
Nogmaals: het Paleo dieet is een leefstijl:
  • Granen zijn nergens, maar dan ook nergens goed voor
  • Suiker is de ‘vijand’
Kiezen voor het Paleo dieet is niet alleen kiezen voor een dieet maar ook voor een leefstijl. Het is een overtuiging waar je zeer ver in kunt gaan. Hoe ver? Dat bepaal jezelf. Kies je alleen voor de voeding binnen het Paleo principe of ga je ook leven volgens het Paleo principe?  Het behoeft geen uitleg dat onze huidige leefstijl nogal verschilt van die van de jager-verzamelaar. Ga terug naar de oorsprong en leef zoals de jager-verzamelaar vroegers leefde. De oude eetgewoonten gecombineerd met de moderne mogelijkheden.
Voorbeeld Paleo dagmenu
Ontbijt,
Rood fruitsalade van aardbeien,
frambozen, bessen en amandelen
Lunch,
Tomaten-preisoep met gehaktballetjes
en Roquefort
Diner,
Omelet met spinazie, ui, champignons en
Blauwe geitenkaas
Kastanjecrackers met avocado en eiTomatensalade met mozzarella,
basilicum en ui
Roerbakschotel met kip, broccoli, peultjes,
champignons, verse gember en
cashewnoten
Geitenyoghurt met lijnzaad,
rozijnen en aardbeien
Avocado, gevuld met garnalen
met sla, ei en komkommer
Gegratineerde witvis uit de oven
met snijbonen en wortelsalade


Belangrijk
Bedenk dat paleo geen dieet is maar een aangepaste levensstijl. Door het toepassen van Paleo kun je afvallen en je gezondheid verbeteren maar het is vooral een "lifestyle change".

Matera Gezondheidscentrum hanteert haar eigen Paleo dieet in combinatie met acupunctuur en/of laser.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten