dinsdag 24 juni 2014

Voeding en Lifestyle

Overgewicht
Overgewicht en obesitas vormen een groot gezondheidsrisico omdat zij de kans op andere ziektes zoals hart- en vaatziektes, type 2 diabetes, metabool syndroom, hoge bloeddruk of cholesterol doen toenemen op steeds jongere leeftijd, evenals klachten van het bewegingsapparaat. Daarnaast is overgewicht na stress en tabak, de derde risicofactor voor het ontstaan van kanker. Ook kan overgewicht grote sociale en emotionele gevolgen hebben. Er is dus alle reden om overgewicht te signaleren, te behandelen maar zeker ook te voorkomen. In Nederland is volgens TNO anno 2009, de helft van de volwassenen te zwaar. Nog erger is dat overgewicht op steeds jongere leeftijd een rol gaat spelen (ongeveer 20% van de kinderen heeft overgewicht). We kunnen rustig spreken van een overgewichtsepidemie, een gevolg van maatschappelijke leefstijlverandering. We eten ongezonder en bewegen minder dan vroeger. Ongezonde tussendoortjes, meer zittend werk, televisie, computer. De "CCC" jeugd (computers,cola en chips). Tijd om de strijd tegen overgewicht aan te gaan.
Oorzaken van overgewicht
Bijna iedereen met overgwicht krijgt te horen dat zijn/haar overgewicht ontstaat door teveel en verkeerd te eten en door te weinig beweging. Toch is het zo dat bij minstens de helft van de mensen met overgewicht er een lichamelijke oorzaak te vinden is. Zo hebben meer dan een miljoen Nederlanders jonger dan 60 jaar last van hyperinsulinemie. Dit is een hormonale stoornis die gewichtstoename veroorzaakt, met name rond het middel. Uw lichaam is ongevoelig geworden voor insuline, we noemen dat insulineresistentie. Hyperinsulinemie is onderdeel van een breder ziektebeeld metabool syndroom (hoge bloeddruk, insulineresistentie, verhoogd cholesterol, suikerziekte of in ieder geval glucose-intolerantie). Grofweg kennen we de volgende lichamelijke oorzaken van overgewicht:
 • Koolhydraatverslaving Emotionele klachten wanneer u de koolhydraten probeert te verminderen. U eet meer snel verteerbare koolhydraten als u somber of verdrietig bent.
 • Hyperinsulinemie U houdt gewicht rond het middel vast. U hebt vaak honger vooral na een koolhydraatrijke maaltijd.
 • Schildklierproblemen U heeft het vaak koud, een droge huid, nagels die snel scheuren, haar dat snel uitvalt, u bent vaak moe.
 • Menopauze Opvliegers, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, vermoeidheid, stemmingswisselingen.
 • Andropauze Verminderd libido, eventuele erectiestoornissen, vermoeidheid, bierbuik, verlies hoofd- en lichaamshaar.
 • DHEA deficiëntie U bent ouder dan 40 jaar, geen specifieke kenmerken.
 • Medicijngebruik U gebruikt één van de volgende medicijnen: anti-depressiva, anti-psychotica, anti-epileptica, anti-conceptiemiddelen, prednison, amiodarone, beta-blockers.
 • Verlaagde verbranding U gebruikt minder dan 1500 kcal. per dag, maar blijft toch in gewicht toenemen.
 • Verminderd verzadigingsgevoel U heeft de hele dag trek. U merkt kort na het eten dat u te veel heeft gegeten.
 • Voedingstekorten U heeft een tekort aan de volgende mineralen: zink, selenium, magnesium, chroom, jodium of aan vitamine D, Omega 3.
 • Chronische stress U heeft gedurende lange periode last van stress. Chronische stress veroorzaakt een stijging van hormonen zoals ACTH, Leptine en Cortisol. Sommige mensen vallen ook af door stress. Glucocorticosterioden stimuleren echter de drang naar suiker en vet.

Een goede behandeling begint met de juiste diagnose. Op basis van deze diagnose kunnen we gericht beginnen aan een behandelingstraject op maat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten