dinsdag 24 juni 2014

Orthomoleculair

De gemiddelde Nederlander gebruikt geen evenwichtige voeding. Zelfs als hij dat wel zou doen, dan nog krijgt hij lang niet de aanbevolen hoeveelheid van essentiële voedingsstoffen binnen.
ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden is NIET voldoende
De berekeningsuitkomsten van de gehaltes voedingsstoffen die dagelijks worden gegeten zijn getoetst aan de Nederlandse voedingsnormen, de zogenaamde ADH's. Deze normen houden geen rekening met de volgende onmiskenbare invloeden op het gehalte aan nutriënten in voedingsmiddelen:
  • De verarming van de huidige landbouw- en veeteeltgronden als gevolg van monoculturen, kunstmestsamenstelling, gebruik verdelgingsmiddelen, veredeling van zaden, eenzijdige veevoeding, hormoonstimulantia
  • De vervuiling in voeding en milieu zoals lichaamsvreemde toevoegingen aan voedsel (E nummers), kunstvoedingsproducten van de industrie (oa. transvetzuren), straling, uitlaatgassen van het verkeer, gifuitstoot van de industrie etc.
  • Onnatuurlijke bereiding van de voeding (bakken, braden, frituren enz.)
  • Onrijp geplukt fruit dat te lang bewaard wordt in koelcellen (ontdaan van zuurstof)
  • Gemanipuleerde voeding en gentechgewassen

Kortom, door allerlei ingrepen in het dagelijks voedingspakket is de kans groot dat er tekorten gaan ontstaan in essentiële vitamines, mineralen en sporenelementen. Deze tekorten zullen onvermijdelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
Prof.dr. Frits Muskiet RuG, Hoogleraar pathofysiologie:
" We mogen van geluk spreken dat de huidige westerse ziektes toeslaan na de reproductieve leeftijd anders waren we óf uitgestorven óf hadden diegenen die genetisch resistent zijn tegen fastfood en weinig beweging de wereld overgenomen.
"U bent wat u eet, maar u moet weer worden wat u at."
Een onevenwichtig voedingspatroon leidt op korte of lange termijn tot tekorten aan vitaminen en mineralen die het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren en om ziektes te voorkomen.
Met voeding kun je dus zelf invloed uitoefenen op je gezondheid. Als je wilt werken aan een duurzame gezondheid, dan is de eerste stap verantwoordelijkheid nemen en je voedingspatroon aan te passen.
Orthomoleculaire voeding streeft ernaar de lichaamscellen optimale hoeveelheden voedingsstoffen te geven. Deze optimale hoeveelheden liggen veel hoger dan de gestelde ADH's door de voedingsraad. De individuele behoefte kan verschillen door erfelijke factoren, milieu, werksituatie, stress. Met specifieke orthomoleculaire voedingsadviezen kun je veel bereiken om weer beter in balans te komen. Waarom zou je iets met medicijnen oplossen als het ook met voeding bereikt kan worden?
Wat is dan orthomoleculaire voeding?
Ortho moleculair betekent letterlijk "de juiste moleculen" ofwel de juiste voedingsstoffen. Orthomoleculair is ook maatwerk want welke voedingsstoffen zijn nodig voor jou? Welke eiwitbronnen, vetzuren heb je nodig in welke mate en bij bepaalde klachten? Welke vitaminen zijn cruciaal bij een klacht of een ziekte? Uit welke voeding halen we dit dan vervolgens en welke voeing kunnen we beter niet of niet te vaak gebruiken? Deze vragen hangen samen met je leeftijd, geslacht, stofwisseling, leefomstandigheden, klachten, medicijngebruik, stress en vroegere eetgewoonten. Kortom, een goed orthomoleculair voedingsadvies is individueel maatwerk leveren.
Hoe ziet een orthomoleculair voedingspatroon eruit?

Om iemands biochemie op een juiste manier te kunnen beoordelen is het noodzakelijk speciaal bloed- of urineonderzoek te doen om de nutriënten (vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzurenprofiel) te bepalen. Hoe ziet een algemeen orthomoleculair voedingsadvies eruit?
  • Biologische (dynamische) voeding
  • Geen of weinig gebruik van vlees en dierlijk vet
  • Geen gebruik van industrieel bereide en geraffineerde voeding
  • Weinig koffie en alcohol
  • Zure melkproducten met rechtdraaiende melkzuren (evt. met probiotica)
  • Ruim gebruik van biologische groentesappen
  • Ruim gebruik van vers fruit (biologisch) en verse groente (biologisch) 400-800 gram per dag, waarvan een deel als rauwkost
  • Geen gebruik van suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen
  • Geen gebruik van zoetstoffen
  • Ruim gebruik van ongeraffineerde koudgeperste oliesoorten (olijfolie, omega3)
  • Ruim gebruik van vette vissoorten
  • Een juiste kooktechniek om de gekozen kwaliteitsvoeding te waarborgen
  • Ruim gebruik van volle hele graanproducten (zilvervliesrijst, haver, gerst)
  • Ruim gebruik van verse ongebrande noten en zaden
  • Gebruik van roomboter in plaats van margarine
  • Een overwegend basische voeding (zuur-base evenwicht)
  • Kruidenthee, medicinale thee
  • Beperken van koe-kaas en hoeveelheid zuivel om de calciumverhouding niet te verstoren, ruim gebruik van bladgroenten (magnesium), extra vitamine C om de nitraten te neutraliseren
Ook kan geadviseerd worden om extra voedingsstoffen zoals antioxidanten (vitamine A, C en E, bètacaroteen, lycopeen, alfaliponzuur, selenium, zink ed.), vitamine B, mineralen, aminozuren en vetzuren te nemen, als blijkt dat hieraan een tekort is (n.a.v. bloed of urineonderzoek, slechte voedingsgewoonten, een onbalans van biochemische processen welke klachten geven). Deze aanvulling kan in de vorm van een supplement of via verrijking van de voeding.
Orthomoleculair preventief en curatief
Orthomoleculair maatwerk zorgt voor een verbetering en verhoging van uw levenskwaliteit. Het ondersteunt het immuunsysteem. Daarnaast werkt orthomoleculaire voeding preventief en curatief bij het verlichten of genezen van westerse ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, reuma, diabetes maar ook bij burn-out of depressies, eczeem, allergie en spijsverteringsklachten. En klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en menstruatieklachten.
Als therapeut orthomoleculaire geneeskunde (Vannature) net oa. specialisaties orthomoleculair afslankconsulent en topsportconsulent (SOE) kan en wil ik u hierbij graag helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten